7 Sept 2017

«Εκτοξεύτηκε» το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι


Ξεπέρασε τα 1,20 δολάρια - Εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό

Ισχυρή άνοδο σημείωσε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά την ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2015 δολάρια από το επίπεδο των 1,1917 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία, τόσο τη δική του, όσο και αρκετών τραπεζιτών οι οποίοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για την ανατίμηση του ευρώ.

Μάλιστα εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αντιθέτως ανέβασε προς τα πάνω τον πήχη για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.

Στο ερώτημα πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2018, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απεκάλυψε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Για το θέμα της ανατίμησης του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι «μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών».

No comments:

Post a Comment