16 Oct 2017

Η δύσκολη «εξίσωση» για τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις

Στην Αθήνα θα αναζητηθεί η τελική λύση για τη ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία και εφορίες, σε έως και 120 δόσεις. Πού κολλάει η συμφωνία. Τι ζητούν οι δανειστές και ποια είναι η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς. Πού βρέθηκε «χρυσή τομή».Τη συνάρτηση μεταξύ οφειλής και εισοδήματος που θα οδηγεί στον τελικό αριθμό δόσεων, διαφορετικό για κάθε οφειλέτη, αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, με στόχο η πολυπόθητη υπουργική απόφαση για τις «120 δόσεις» να υπογραφεί και να δώσει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες σε δημόσιο και ΕΦΚΑ, που δεν εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η τελική λύση θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν στην Αθήνα, εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς η ανταλλαγή προτάσεων και στοιχείων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών δεν έχει έως σήμερα αποφέρει καρπούς. Στην πράξη, και αυτό το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την παρουσία των επικεφαλής τους στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η ένταξη ή μη στη ρύθμιση και θα καθορίζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην ελληνική πρόταση για μια «τυποποιημένη διαδικασία», χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της οποίας θα ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους περίπου 100.000 οφειλέτες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι έχουν οφειλές στα ταμεία και στην εφορία και δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επισημαίνουν δε στην ελληνική πλευρά ότι στους κόλπους της συγκεκριμένης ομάδας οφειλετών υπάρχει υψηλότατο ποσοστό φοροδιαφυγής, ενώ βάσει των στοιχείων που τους διατέθηκαν, διαπίστωσαν ότι όσο πιο χαμηλό είναι το δηλωθέν εισόδημα, τόσο υψηλότερη η οφειλή.

Μεταξύ των προτάσεών τους, οι δανειστές θέτουν εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια για τον καθορισμό τόσο των δικαιούχων όσο και των δόσεων. Συγκεκριμένα, ζητούν η περιουσία να είναι μικρότερη από το 10πλάσιο της οφειλής, για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Κάτι που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα αφήσει εκτός ρύθμισης μια σημαντική μερίδα των οφειλετών, οι οποίοι έχουν για παράδειγμα τουλάχιστον μια πρώτη κατοικία.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις, με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές οφειλές. Μεταξύ των προτάσεων είναι για παράδειγμα και ο ορισμός ενός συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα της τελευταίας τριετίας (2014-2016) και θα καθορίζει τη μηνιαία δόση στο 20%, το 30% ή το 40% του εισοδήματος του οφειλέτη.

Στο τραπέζι υπάρχει επίσης πρόταση για προσκόμιση συγκεκριμένου δεκαετούς επιχειρησιακού σχεδίου από τους ίδιους τους οφειλέτες, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Νέα Σελίδα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα προβλέπει αποπληρωμή της οφειλής που δημιουργήθηκε έως το τέλος του 2016 σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» προσαυξήσεων. Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή της οφειλής, η ρύθμιση θα στηρίζεται και σε μια συνάρτηση ανάμεσα στην οφειλή και τα εισοδήματα του οφειλέτη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, βάσει των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, έχει ήδη συμφωνηθεί η ρύθμιση να αφορά χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2016, από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που είτε είναι ενεργοί είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, όχι όμως και επιχειρήσεις, καθώς αυτές μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Θα προβλέπει κούρεμα των προσαυξήσεων έως 85%, ενώ φαίνεται πως τελικά δεν θα δίνεται η δυνατότητα για κούρεμα και της κύριας (αρχικής) οφειλής. Και αυτό, γιατί ειδικά στην περίπτωση των ταμείων, η βασική οφειλή αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό χρόνο, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η καταβαλλόμενη δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Ρούλα Σαλούρουsalourou@euro2day.gr

No comments:

Post a Comment