1 Dec 2017

Ερχεται ο πιο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη

Την πρώτη ημέρα του πιο κρύου Δεκέμβρη των τελευταία επτά ετών διανύει η Ευρώπη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Φαίνεται όμως ότι το προβλεπόμενο κύμα ψύχους δεν θα είναι αρκετό, ώστε το 2017 να μη χαρακτηριστεί τελικά μία από τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί.

Για τα καλά θα δείξει τα δόντια του ο χειμώνας στην Ευρώπη, καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που μόλις άρχισε θα είναι ασυνήθιστα κρύο. Μετεωρολόγοι που μίλησαν στο Bloomberg επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες σε μεγάλο τμήμα της ηπείρου θα πέσουν αρκετά, πριν επιστρέψουμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Το κύμα ψύχους οφείλεται στις χαμηλές πιέσεις στην Ισλανδία και στην βορειοδυτική Ρωσία, οι οποίες φέρνουν τον παγωμένο αέρα της Αρκτικής προς τα νότια.
Οι προβλέψεις που δίνει το Bloomberg λένε ότι οι ψυχρότερες συνθήκες θα καταγραφούν κατά το πρώτο 15μερο του μήνα στη Νορβηγία και τη νοτιοδυτική Ευρώπη.

Από την κακοκαιρία αναμένεται να πληγούν η ανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια και η κεντρική, ενώ παραμένει η πιθανότητα οι κακές συνθήκες να φτάσουν ως τη Βρετανία.

Ηδη καταγράφονται οι πρώτες χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στη Γερμανία προβλέπονται για το Σάββατο θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν (με μέσο όρο για την εποχή περίπου τους 4 βαθμούς) ενώ σημαντικά θα πέσουν και στην Τσεχία.

Αν και θεωρείται ότι η Ευρώπη είναι επαρκώς εφοδιασμένη με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για τον χειμώνα -οι προμήθειες είναι πάνω από το σύνηθες για αυτήν τη χρονική περίοδο- η επάρκειά τους θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε περίπτωση που υπάρξει εκτεταμένο διάστημα ψύχους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Κίνα προβλέπει ότι τον χειμώνα θα έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να σημάνει ανταγωνισμό με την Ευρώπη για έξτρα προμήθειά του και μάλιστα όταν ήδη η τιμή του είναι η υψηλότερη από το 2014.

No comments:

Post a Comment